Receptek, tippek, tanácsok

(A Blogbejegyzés teljes egészében megtalálható Nyugalom! - A hosszú ének titka c. kötetemben, amely a publioboox.com oldalon megrendelhető!)

Végre kezd elmúlni a tél, de legyünk őszinték: ez a szeles,jeges, hideg idő minden Pacsirta rémálma. Mit tegyél hát, ha szíved szerint lemondanád az órát vagy a fellépést?

e83c2a18cb8912339f06dadc8149068f.png

Először is meg kell fejtenünk, hogy milyen típusú betegséggel állsz szemben. Leírok pár tünetet és ha magadra ismertél bennük, kövesd az alatta szereplő néhány receptet, tippet, hogy hamar felépülj. Ha egyelőre ezek nem fenyegetnek, lapozz tovább és térj vissza, amikor beüt a krach!

1. Enyhe nátha: orrfolyás, fejfájás, torok irritáció, nehéz légzés
Ezt a legkönnyebb legyűrni, mert a gyógyító-szentháromságra van csak szükséged: Pihenés - Mézes tea - Forró fürdő!

Persze a vitaminokat se hanyagold el! A rostos gyümölcsök, mint a barack és az alma, no meg nem kevés hagyma segítenek kipucolni a torkod és pótolják a vitaminokat, amelyek hiányát most szenveded. Okos dolog plusz egy réteget magadra venni és direkt mód izzadni, mert ezzel megelőzöd, hogy kihűlj és komolyabban fel is fázz. Valamint jótékony hatással van a vízháztartásodra is, ha a sok méreg kiürül a pórusaidon át.

Toroktisztító tipp: Vágj fel egy vérnarancsot, citromot vagy grapefruit-ot és forgasd porcukorba a gerezdeket. Eszegesd addig, míg kívül nem kezdi el csiklandozni a héj a szádat, ekkor tedd le és azonnal egyél rá egy kanál köptetőt vagy, ha már felszakadt a nyák, akkor mézet.

Gyógyulásgyorsító tipp: Ez negyed órát vesz igénybe. Bugyoláld be magad, amennyire csak lehet, hogy izzadj, és minden légvételed után számolj el ötig, aztán kilégzéskor fogd be az orrodat. Ha minden igaz, ezzel meggátolod az orron való fölös levegőkiáramlást, és végre elkezd felszakadni a torkodon lévő vékony nyákréteg. Köpd ki és igyál valami finom, édeset, mondjuk mentateát!

2. Kiadós megfázás: orrdugulás, száraz vagy hurutos köhögés, irritált garat, nehéz nyelés, fejfájás, kimerültség

Ilyenkor van az, hogy ejnye-bejnye. Ezt csak akkor lehet összeszedni, ha nem vigyázol magadra! Legyen az a másik után ivás egy pohárból, vagy a buszon a köhécselő mellé ülni, esetleg kicsit vékonyabb kabátkát felvenni, hogy csinos légy, és máris kész  baj! Ez ugyanis nem a torkodra megy rá, ez csak szimplán kikészít, melynek eremdényeképpen nem csak fizikailag merülsz ki, de a világot is borúsabbnak látod. Jön a segítség!


Toroktisztító tipp: Végy egy kis darab (kb hüvelykujjnyi) gyömbért és reszeld egy csészébe. Ha ez megvan, két nagy kanál mézet csurgass rá, legjobb természetesen az akácméz, de ha tutira akarsz menni, ajánlom a bogyós mézeket vagy a gesztenyemézet. Eddig tetszik? Most préselj rá két gerezd fokhagymát és nyomkodd a bögre aljába. Ettől minden felpuhul és könnyebb lesz összedolgozni. Most pedig fogd be az orrodat és légy erős: próbáld minél lasabban elnyamnyogni. Ha ezt megteszed, többé nem akarsz majd megfázni, hidd el... Nem beszélve arról, hogy tisztítja és nyugtatja a légutaidat.

Gyorsító tipp: Csinálj jó, forró fürdőt! Keverj össze egy kis tálban 3 evőkanál diapulmont vagy borsmenta oldatot, 3 evőkanál sót, további 3 evőkanál reszelt gyömbért és öntsd fel a keveréket egy, nagy bögre kamillateával. Ne izgulj, nem meginni kell! Viszont a finom, habos vízbe sorgasd bele ezt a kutyulékot úgy, hogy a kád minden részébe jusson! Addig ne ülj bele, míg minden el nem oszlott, különben csípni fog bizonyos helyeken... Ha már finoman illatozik, feküdj bele és ki se szállj legalább húsz percig. Ügyelj rá, hogy a nyakadat mindig érje forró víz!

  1. Allergia: orrdugulás, de csak bizonyos hatásokra, enyhe fejfájás, kimerültség, irritált nyálkahártyák és duzzadt érzet a fej különböző pontjain

    Mázlinak nem mondható, de legalább egészséges vagy! Minden allergia lelki eredetű. Alapvetően az ember összhangban van a természettel, különben hogy élték volna túl évmilliókig a tavaszi virágzásokat? Arra kérlek, ne ess pánikba, hanem tégy ide egy szamárfület (megengedem) és gyere vissza, ha már elolvastad a TE és a LELKED című fejezetet is. Várlak vissza szeretettel! Ha meg vagy, íme néhány jó tanács.


    Tisztító tipp: Meditálj! De masszív mennyiséget, amikor tudod előre, hogy közeleg az allergizáló tényező. És nem csak a légúti allergiákról van szó, étel vagy bőrallergiákra is vonatkozik, hogy bár fiziológiai oka nincs, csak tényezője, sok mindent befolyásol az elménk. Koncentrálj arra a dolgokra/dolgokra, amelyek irritálnak, és kérdezd meg magadtól, hogy miért lehet így. Ha elegendőt és jól csinálod, megleled a választ, és enyhülnek majd a tünetek.

    Torok és nózitisztítás természetesen: Ha érzed, hogy a légúti allergiád az utadban áll, akkor jönnek a gyógyszer nélküli segítségek. Bár a bogyók is (Allegra, Allergodil, Hystisin, stb) remek dolgok, mégis csak a tünetet kezelik. A Te fegyvereid a hagymafélék, tormafélék és a mentafélék, valamint az apróbojtorján tea. Ezek bármely formában segítenek. Például a fóliába tekert, grillezett hagyma tormával csodákat tesz idebent! Van ám hagymatea, az még ízletes is, nem beszélve a jótékony élénkítő hatásáról. Tormák közül az egyszerű, savanyítottat javaslom, vagy ha nagyon bátor vagy, rámehetsz a híres wasabi tormára is. Ma már bármely szupermarketben árulják. Abból borsónyi is elég szopogatni esténként, valami puhára pl sajtra kenve, hidd el, kipucol. Az apróbojtorján pedig belül ápol - tea formájában.

Fellépés előtti tipp allergiásoknak: Zsálya és borsmenta minden mennyiségben! A zsálya ápolja, míg a borsmenta tisztítja a légutaidat. Mindkettőt cukorka, tea, de akár növény formájában is használhatod. A menta kifejezetten kellemes rágcsálni való. Figyelem! Szárító hatása miatt ne használd irritált torokra, csak ha sok a nyák, hurut, slejm, miegymás...

4. Hormonális hangszín változás/ Mutálás: akaratlanul torzuló hangszín beszédhelyzetben is, labilis lelki állapot, nehezebb modulálás, szájszárazság, esetleges torokirritáció, kis mértékű nazalitás

Semmi gond, ha befolyásol Téged a nemi fejlődésed! Bár ugyanolyan fontosak vagytok, bontsuk szét a problémát fiúkra-lányokra, mert más szabályok vonatkoznak Rátok nemenként!


FIúk: Nálatok általában a mutálás vagy valamely stresszállapot eredménye a hirtelen hangmélyülés, hangtorzulás, a legritkább a "kappanosodás", amely a tesztoszteron csökkenésének eredménye (kontra tenorokra nem vonatkozik, ők az angyalok hangján énekelnek...). Amennyiben ilyet érzékelsz magadon, azt javaslom, próbálj edzeni, futni, mert a boldogsághormon csodákat tesz a többivel. A gégediéta folyamatos tartása is nagyon fontos, ugyanis a lepedék Nálatok duplán veszélyes: nem csak a hang magassága, de a hangszín is felülíródhat egy kezeletlen énekes-mutálás során. Stresszhelyzetben mindig küzdősportot, vagy valami pasis tevékenységet javaslok - némely esetben szó szerint flörtölést és udvarlást -, amely emeli a tesztoszteronszintet és az adrenalint, ezáltal pedig a teljesítőképességed is megkétszereződik. Mindenhol (!).

Lányok: Nálunk ilyenkor oldalirányban nyílnak a hangzók és kicsit határozatlanabbak, kiszámíthatatlanabbak leszünk a hormonok játékának köszönhetően. Később persze ez elmúlik, de mind ismerjük azt az EGY napot, ami mindennél szörnyűbb és legszívesebben fejest ugranánk egy doboz Nutellába. Ez mindenkinek máshová esik. Ezért kérdezem folyamatosan a női diákoktól, hogy mikorra, mert akinek pl zavarosan jár-kel a ciklusa, arról tudom, hogy hímes tojásként kell bánnom vele. Mert stresszel, tehát megérdemli. Ugyanúgy, mint a fiúknak, az erőlködés nekünk is csak bajt hoz, így minden piros betűs dátumnál azt tanácsolom, hogy amint lehet, irány egy kád vagy egy frissítő zuhany, ahol a legillatosabb habok, olajok, illóolajok segítségével igyekezzetek oldani a feszültséget és igenis legyen egy csajos nap, ami csak a Tiétek! Ja és a legfontosabb: nem érdekel, ki mit kamuzik mások előtt, de az az egy kocka csoki, amit "senki nem eszik meg suttyomban ilyenkor" (persze én sem), azt most igenis tessék duplázni. Lányok, mi idebent 2-3 kilós életek kihordására készülünk születésünk óta, ami elképesztő ösztönöket, félelmeket és izomfájdalmakat indít be. Ezek tönkre is tehetnek idő előtt, szóval az a minimum, hogy a testünk mindent megkapjon, amit meg akar kapni. Rendben? Ó és a legtutibb tipp: szójatej! Nem elég, hogy finom, de ha hetente, havonta legalább abban a pár napban fogyasztjátok, csodát tesz odabent. Segít ösztrogént (női nemi hormont) termelni, ami a melledet feszessé, a bőrödet simává, a kedved pedig pajkossá, könnyeddé teszi. Kitartás!

Summázva: bármely nem bármely korú tagja igazolhatja, hogy az az egészséges, ha a neki kellő kényelem és biztonság támaszt nyújt a lelkének, így az az első, hogy mint Fiú/Lány vagy mint Férfi/Nő, jól érezd magad nemed teljes jogú tagjaként, akinek nem kell erőlködnie a hangokkal, ütemmel, levegővel. Ilyenkor van az, hogy a tanárnak muszáj mindent elmondani, amit éreztek.
Fiúk, rajtatok duplán úgy hallatszik a hormonszint változása, és nem gond,  ha őszinték vagytok - sokkal macsóbb az, aki szembenéz a "nem megy" szavakkal, mint aki kifogások mögé bújik.
Lányok, mi meg ne szégyelljük már, hogy a hangunk változik, elvégre ez egy fejlődési folyamat, amivel egy igazi nőnek kutyakötelessége szembenézni és profitálni belőle - például örülni az alacsony hormonszint okozta grátiszba kapott búgásnak.

__________________________________

Mihamarabbi jobbulást! :*

F.D.P.